Marianne van den Heuvel

Docent steen
#

Mijn professionele leven staat op twee benen: beelden maken (voor mezelf of in opdracht) en ... lesgeven in beeldhouwen in steen.
Op die twee benen stap ik als een gelukkige beeldhouwer door het leven.

Werkwijze

Beelden maken is niet alleen mijn passie ...  het is een wezenlijk onderdeel in mijn leven. Ik  kan in mijn beelden mijn verhaal vertellen, of het verhaal van een opdrachtgever vertalen naar een beeld.

De beeldhouwlessen kwamen er iets later bij,  maar zijn na 32 jaar uitgegroeid tot een net zo belangrijk onderdeel van mijn beeldhouwbestaan.
In de lessen deel ik mijn passie voor het beeldhouwen in steen. Bovendien vind ik het belangrijk dat wat ik gedurende vele jaren aan kennis over beeldhouwkunst, materiaal en techniek bij elkaar heb gesprokkeld, door te geven. 
Ook is het fijn samen met een cursist uit te zoeken waarom juist dat beeld gemaakt moet worden en hoe je dat zo goed mogelijk kunt doen.
En ...  ik geniet erg van het contact met de cursisten.

Iedereen is welkom.
Zowel beginners, als ver gevorderden kunnen leren in mijn lessen.
Elke cursist wordt begeleid op haar of zijn eigen niveau.

Biografie

Marianne van den Heuvel werkt sinds haar opleiding aan de Gerrit Rietveldacademie in Amsterdam voornamelijk in natuursteen.
Haar werk was en is veelvuldig te zien op exposities in binnen- en buitenland.
De laatste jaren werkt zij voornamelijk in opdracht.
Haar monumentale beelden zijn o.a. geplaatst in de gemeente Utrecht, Amsterdam, Wijk bij Duurstede, Lochem, Rucphen, Ridderkerk, Purmerend, Ridderkerk en Leiden.
Ook creëerde zij beelden op diverse beeldhouwsymposia in het buitenland o.a. in China (3 x), België, Cuba en Colombia.
Van 2010 tot 2023 maakt zij jaarlijks het sculptuur dat deel uitmaakte van
de Prijs voor de Gouden Strop.
Als lid van de Stichting Memento Gedenkbeelden vervaardigt zij gedenkbeelden en monumenten in opdracht van particulieren maar ook van overheden of groepen mensen.
Haar werk maakt deel uit van collecties van o.a. Gemeente Amsterdam, Nederlandse Bank, H.M. Prinses Beatrix, Gemeente Utrecht en van veel verzamelingen van bedrijven en particulieren.
Er zijn drie boeken over haar werk verschenen, t.w. ‘Ontmoetingen in Steen’, ‘Beeldverhalen’ en ‘Van Blok naar Beeld’.

Lessen

Marianne van den Heuvel geeft beeldhouwlessen in steen op maandag-, woensdag-, en op vrijdagochtend en –middag.

Website

www.mariannevandenheuvel.nl

Wat cursisten vinden

Marianne leert en stimuleert mij te kijken waardoor ik altijd weer een stap verder durf te denken en hakken.
Sinds een jaar bij Marianne in de leer. Geweldig om de kneepjes van het hakken van haar te leren. Haar begeleiding is heel losjes, relaxt, to-the-point en scherp tegelijk. Je voelt je direct op je gemak. Marianne geeft goede aanwijzingen en denkt met je mee in het hele ontstaansproces van het beeld. Marianne daagt de cursisten uit te reflecteren op het eigen werk en verder te denken dan alleen het werk waarmee men bezig is. Bijvoorbeeld door een 'opdracht' te geven rond een thema, waarmee iedereen aan de slag gaat. In de pauzes is aandacht voor de beeldhouwkunst in het algemeen. De sfeer tijdens de lessen is zeer ontspannen.
Marianne stimuleert je en stuurt je waar nodig is en geeft je altijd het gevoel de beste van de klas te zijn.

Werk van cursisten


Bekijk meer werk van cursisten op de paginaEtalage

Docenten